Volg je passie in je vak – Hoe talent meesterschap wordt en kan leiden tot succes!

11.12.2019

Wat zeggen de werkloosheidscijfers?

Fredmund Malik had al enkele jaren twijfels over het aantal werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Van de huidige, werkloze beroepsbevolking zit een fix percentage vast aan een locatie vanwege sociale relaties. Ook bestaat de groep voor een deel uit schoolverlaters en ouderen. Al met al blijft er maar een kleine groep direct inzetbare medewerkers over – en zij moeten alle vacatures zien te vullen. 

Ik werkte eens voor een internetprovider in Karlsruhe, waar 2.000 mensen werkzaam zijn. Mijn contactpersoon van de HR-afdeling zei dat als alle beschikbare werknemers van de stad zich zouden verzamelen, ze met gemak in de parkeerplaats zouden passen. Vandaar heeft het bedrijf dan ook een vestiging in Berlijn geopend – met als enige doel hier medewerkers te werven die niet in Zuid-Duitsland te vinden zijn.

De nieuwe kracht van medewerkers

Het bedrijf Berner heeft haar hoofdkantoor van Künzelsau naar Keulen verhuisd, omdat het in de metropool slechts IT-medewerkers en ingenieurs kan vinden. Dit is geen ongewoon verschijnsel. Het aantal werknemers in Duitsland is iets minder dan 44 miljoen – dit is meer dan ooit tevoren. Daar komt bij dat het goed gaat met de economie: naar verwachting zijn er volgend jaar 500.000 extra banen bijgekomen. 

Ook al is de situatie nog niet bij elk bedrijf doorgedrongen, de tijden dat er voor elke open functie tien gegadigden beschikbaar waren, zijn voorbij. En niet iedere medewerker is zich bewust van deze veranderingen op de arbeidsmarkt. Degenen die enkel BMW, McKinsey en Apple in de gaten houden zullen misschien twijfelen aan deze verklaring. En wie uitsluitend solliciteert voor geadverteerde functies in populaire steden als München zal ook niet direct overtuigd zijn. Maar wie zich niet tot de kleine en middelgrote ondernemingen buiten de metropolen wendt, ervaart een gigantische hoeveelheid ruimte en kansen. 

Zet de kameleon neer!

We leven dus in een tijd waarin niemand hoeft te doen alsof. “Handelen volgens de arbeidsmarkt” was tien jaar geleden een succesvolle strategie voor de werknemer. Degenen die toen leraar wilden worden, besloten om ingenieur te worden met oog op baangarantie. Het gevolg: veel werknemers brengen in de praktijk een groot deel van hun leven door met een beroep dat in hun diepste wezen niet bij hen past. Het is dus geen wonder dat het aantal burn-outs toeneemt. Ook de Gallup bevestigt het: slechts 15 procent van de werknemers geeft aan een echte passie voor haar werk te hebben.

Tijd om dingen te heroverwegen! Dit is natuurlijk makkelijker voor werknemers die aan het begin van hun carrière staan, dan voor de gevestigde medewerker. Degenen die het carrièrepad al enige tijd volgt, heeft het moeilijker om zich aan te passen.

Welke factoren leiden tot succes?

Uit onderzoek blijkt echter dat de combinatie van drie factoren bepalend is voor succes. Dit succes hoeft niet noodzakelijkerwijs van monetaire aard te zijn. Voor sommigen is het staan op een groot podium een succes. Een ander vindt het succesvol om ongeneeslijke ziekten te onderzoeken. Een derde investeert zijn leven in een non-profit organisatie die jongeren help hun weg te vinden in het leven.

Deze drie factoren van succes zijn: 

Deze vragen mag je zelf beantwoorden. Wie dat doet, die kan namelijk selectief op zoek gaan. Het traject van het juiste werk vinden begint in eerste instantie met zelfreflectie. En ook al klink het misschien cliche, het is moeilijker om jezelf onder de loep te nemen, dan om je op externe zaken te richten.