Midlife crisis op het werk… en wat nu?

07.06.2019

Vincent Zeylmans | 7 min read


Veel mensen ervaren een ‘aha-momentje’ wanneer ze voor hun gevoel halverwege hun leven zijn. Ze hebben twintig jaar beroepservaring achter de rug en zien een even lange periode voor zich liggen. De vraag die dan rijst, is: wil ik eigenlijk wel zo doorgaan? Voor sommige mensen heeft deze vraag betrekking op hun arbeidsverhouding. Bij anderen is de trigger een scheiding met de oude werkgever. Hoe dan ook, vaak gebeurt het dat ook intrinsieke vragen de kop opsteken.

Het is geen geheim dat er twijfels kunnen ontstaan in de zogenaamde midlife periode. Je werkprestaties zijn aan het veranderen en misschien wordt er voor het eerst een jonger persoon ingezet op je werk. Het is niet ongebruikelijk dat deze jongelingen rijk zijn aan nieuwe kennis. Vooral in tijden van informatie-explosie vragen veel mensen zich dan ook af of ze nog wel onder de oude omstandigheden willen en kunnen blijven werken.

Je eigen baas zijn

Je eigen baas zijn lijkt ineens een ongelooflijk aantrekkelijke optie. Echter, de ontgoocheling kan snel om de hoek komen kijken als het je aan een briljant idee ontbreekt. Het is de moeite waard om eens te kijken naar het ‘kasstroom kwadrant’. Dit model laat zien hoe inkomsten kunnen worden gegenereerd en is geschetst door Robert T. Kiyosaki. De vier elementen van het model zijn:

I – voor ingehuurd

Links bovenaan het model zijn de personen weergegeven die nu in dienst zijn. Voor de meesten is vaste dienst de meest veilige manier om zichzelf te onderhouden. Tijd wordt hier ingeruild voor geld. De werknemer voelt zich veilig en heeft recht op pensioen.

O – voor onafhankelijk

Wie uit een arbeidsverhouding wil breken, kiest vaak voor zelfstandig ondernemerschap. Dit veld bevindt zich linksonder in het model. De schilder schildert niet langer voor een baas, maar voor zichzelf. De uitdaging: het gaat niet meer alleen om schilderen, maar ook acquisitie, marketing en boekhouding moeten gefaciliteerd worden. Een dag heeft slechts 24 uur. In deze tijd moet de onafhankelijke ondernemer dergelijke zaken zelf en voortdurend realiseren.

O – voor ondernemerschap

Het kwadrant rechtsboven ziet er in dit opzicht beter uit. Hier worden passieve inkomsten gegenereerd. Je werkt niet meer voor je bedrijf, maar jouw bedrijf werkt voor jou. Je bent beschikbaar. Jouw medewerkers zijn in staat om je te vertegenwoordigen. Er zijn in deze situatie ook inkomsten uit producten of diensten als je op vakantie gaat.

Is er geen idee voor uw eigen bedrijf? Dan kunnen franchiseconcepten of ‘direct marketing’ misschien helpen. Voor sommigen is bedrijfsopvolging ook een adequate optie.

I – voor investeerder

Het veld rechtsonder genereert ook passief inkomen. Dit veld omvat bedrijfsinvesteringen, investeringen in start-ups, de aankoop van onroerend goed, verhuur en natuurlijk financiële producten.

De Deskundige

In het verlengde van het model moet de activiteit van de expert worden aangevuld met het oog op inkomsten. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij een auteur van een boek op het gebied van een bepaalde specialisatie. De auteur investeert slechts één keer en creëert op dat moment een acquisitie-instrument dat de perceptie van competentie vergroot en ook passief kapitaal genereert. Een keynote spreker is ook een expert die tijd inruilt voor geld, maar niet wordt beloond met een bepaald uurtarief. Succesvolle comedians, sterdirigenten en vernuftige verkooptrainers zijn onverslaanbaar in hun vakgebied en profiteren van hun unieke vaardigheden, hun persoonlijkheid en hun vakkennis.

Downsizing

In de midlife periode komen nieuwe behoeften aan bod. Financiële beperkingen kunnen verminderen en het verlangen naar een autonoom leven kan toenemen. Dan is er de mogelijkheid om te experimenteren met de verschillende velden van dit model. De arbeidstijd wordt verkort, nieuwe ‘inkomenskwadranten’ worden getest. Wie faalt, heeft de moed getoond om uit te stappen in ondernemerschap. En zo’n stap wordt niet negatief geïnterpreteerd door toekomstige werkgevers en personeel op het moment dat je je carrière als werknemer voortzet.

Leef je droom

Degenen die de moed hebben om hun droom na te streven, verwijten zichzelf later niet dat ze het niet geprobeerd hebben. Naar mijn mening is de tijd er nooit beter voor geweest. De technische, media- en sociale infrastructuur is klaar voor jouw ondernemerschap. Jongeren lopen voorop (denk aan de oprichters van start-ups, YouTubers en andere ‘influencers’) en geven vorm aan de perceptie van het publiek met deze nieuwe manier van geld te verdienen. ‘Personal branding’ en digitale reputatie winnen aan belang. Naast de klassieke arbeidscultuur biedt de nieuwe arbeidscultuur in het digitale tijdperk veel mogelijkheden om je passies in alternatieve arbeidsverhoudingen te beleven.


Heeft u vragen? Neem gerust contact op met de auteur Vincent Zeylmans via v.zeylmans(at)persolog.nl