De Dualiteit van Digitalisering

16.09.2019

Het woord “digitalisering” roept verschillende reacties op van vakbonden, overheid en bedrijven. Op de Dag van de Arbeid werd Work 4.0 op nationale evenementen gepresenteerd door werknemersvertegenwoordigers als een bedreiging voor bestaande banen – gerechtvaardigd.

Ook de deelstaatregering in Nedersaksen, bijvoorbeeld, besloot om tamelijk defensieve speciale activa te creëren. Zo zal dit jaar bijvoorbeeld 500 miljoen euro uit de overschotten van de staat worden toegewezen aan het Digitisation Special Fund. Het fonds moet groeien tot één miljard euro in 2022. Dit is bedoeld om de gevaren van de omwenteling van de digitalisering te beperken.

Bedrijven daarentegen zien juist – of op zijn minst ook – de mogelijkheden van digitalisering in. De FAZ van 5 mei meldt dat Amazon dit jaar nog eens 2.000 vaste banen wil creëren. Ralf Kleber, hoofd van de Duitse vertakking “werft sollicitaties”. Met in totaal 18.000 medewerkers zal Amazon meer mensen in dienst hebben dan bijvoorbeeld Vodafone of Vattenvall.

“We staan aan het begin van de mogelijkheden die de digitalisering ons biedt”, aldus Kleber. Wie denkt dat er alleen IT-medewerkers worden gezocht, moet eens kijken naar de openstaande functies. Er wordt gezocht naar linguïsten, human resource specialisten, logistieke specialisten, maar ook naar starters en andere ervaren specialisten met een breed scala aan kwalificaties.

De vacaturepagina geeft gedetailleerde informatie: vacatures worden gepubliceerd voor sales managers, solution architects en natuurlijk softwareontwikkelaars voor logistiek, maar ook voor Amazon Web Services en Alexa. De posities worden niet alleen geadverteerd in de metropolen van Berlijn, Frankfurt of München, maar ook in Aken, Bad Hersfeld of Tübingen.

Iedereen die de gevaren van digitalisering beschrijft, is voorzichtig – en een realist. Maar wie de huidige berichtgeving over de personeelsmarkt zonder vooroordelen volgt, krijgt op zijn minst een extra beeld. “Het is ongelooflijk moeilijk om goede specialisten te vinden”, zegt David Suermann, oprichter van Klardenker, over Duitse startups. “De arbeidsmarkt voor geschoolde werknemers is in het laatste kwartaal verder gegroeid”, aldus het bedrijf. En n-tv zegt: “De groei zal nog sterker zijn”.

Zoals bekend vinden de veranderingen niet plaats tegen de achtergrond van een stabiel aantal beschikbare werknemers, maar tegen de achtergrond van een afnemend potentieel van de beroepsbevolking. Voor de twee babyboomers die elke dag met pensioen gaan, neemt een vertegenwoordiger van generatie Y of Z hun plaats in. Dit verhoogt de druk op de krappe arbeidsmarkt van twee kanten. Het aantal medewerkers neemt af en de vraag ernaar neemt toe.

Dit dwingt werkgevers om concessies te doen op het gebied van geslacht, deeltijdbanen, migratieachtergrond of leeftijd. Natuurlijk wordt dit proces voorzichtig uitgevoerd, maar het is zichtbaar. Vrouwen vinden steeds vaker hun weg terug in het arbeidsproces. Sommigen zijn van mening dat de integratie van vluchtelingen een gelukkige omstandigheid is voor werkgevers. Leeftijd wordt ook minder schrikwekkend, nadat velen hebben ervaren dat er nog steeds belangstelling en professionele competentie bestaat na de leeftijd van 50 jaar.

De headhunters klagen er vaker over dat werkgevers te traag zijn om interessante kandidaten te beloven. Het komt vaak voor dat de potentiële werknemer al een andere beslissing heeft genomen wanneer het bedrijf de verbintenis aangaat. In veel gevallen gaan recruiters al lang niet meer overgegaan tot het presenteren van drie tot vijf kandidaten waaruit de opdrachtgever kan kiezen. De arbeidsmarkt heeft niets meer aan deze aanpak.

Daarnaast groeit de behoefte van werknemers om met digitalisering om te gaan, sneller dan de onderwijssystemen zich kunnen aanpassen. De exponentiële ontwikkeling van Work 4.0 creëert een behoefte die analoge onderwijsstelsels niet kunnen volgen. Het gevolg: kennis wordt vaak hoger gewaardeerd dan academische certificaten, die misschien zelfs nog niet eens bestaan, omdat de molens van accreditatie het simpelweg niet bij kunnen houden.

Bestaat er dan het gevaar dat de digitalisering de wereld die we kennen in een snel tempo zal veranderen? Ja, zonder twijfel! Kansen voor degenen die zichzelf opnieuw willen of moeten uitvinden? Ja, ook! De verzekeringsspecialist wordt architect van marketingplatforms. De sales manager wordt een expert in verandermanagement. En de manager van de groepsdivisie begeleidt verschillende start-ups naar succes. Al deze huidige “agile” voorbeelden komen van klanten wier ontwikkeling ik de afgelopen maanden heb waargenomen.